اینورتر خودرو چیست؟

اینورتر خودرو چیست؟
قبل از پرداختن به مفهوم و کاربرد های اینورتر خودرو یا مبدل برق ، ابتدا به تفاوت ac و dc و چرا به اینورتر نیاز داریم می پردازیم. به طور کلی و عامیانه ولتاژ AC یا متناوب انرژی است که شما به طور معمول در خانه و خارج از خانه در محیط های مختلف با آن سر و کار دارید و ولتاژ DC یا مستقیم انرژی است که باتری ها تولید می کنند.
دلیل نیاز به اینورتر خودرو این است که از آنجایی که باتری خودروها ولتاژ DC تولید می کنند و اکثر لوازم مصرفی الکترونیکی و الکتریکی با ولتاژ AC کار می کنند و بر اساس برق شهر طراحی شده اند اگر بخواهید از دستگاهای AC در اتومبیل خود یا مکان های خارج شهری استفاده کنید به یک دستگاه مبدل برق DC به AC یا اینورتر نیاز دارید. حال به دلیل این که باتری اکثر اتومبیل ها 12 ولت و برق شهر 220 ولت است به مبدل برق 12 به 220 ولت نیز مشهور هستند.
با اتصال اینورتر به خودرو با رعایت چند نکته شما می توانید هر دستگاه برقی مورد استفاده خود در خانه یا محل کار به خودروی خود وصل کنید. مهمترین نکاتی که باید در هنگام استفاده از اینورتر در اتومبیل خود داشته باشید عبارت اند از : ظرفیت باطری اتومبیل ، میزان خروجی دینام و توان خروجی مبدل می باشد.


اینورتر چگونه کار می کند؟

اینورتر ها با استفاده از منبع تغذیه یا باتری DC در ورودی همانند برق شهر AC در خروجی عمل می کند. مبدل های الکترونیکی اساسا اسیلاتوری هستند که به سرعت قطب DC را تغییر می دهد و یک موج مربعی ایجاد ایجاد می کنند. از آنجایی که اکثر لوازم برقی نیازمند موج سینوسی هستند, اینورتر ها شامل اجزای اضافی جهت اصلاح شکل موج مربعی تولید شده یا تولید شکل موج سینوسی خالص است.


کاربرد اینورتر:

مبدل برق خودرو برای افرادی مناسب است که زمان زیادی در جاده ها و مکان های خارج شهری صرف می کنند که می توانند از مزایای اینورتر بهرمند شوند به همین دلیل اینورتر مسافرتی یا مبدل برق مسافرتی نیز نامیده می شوند. این دستگاه مناسب برای سفرهای طولانی ، کمپینگ ، رانندگان کامیون ، افرادی که برای کسب و کار زیاد سفر می کنند و مکان هایی که دسترسی به برق شهر امکان ندارد و کاربرد های مشابه است.
حال با توضیحات داده شده برای راه اندازی لوازم مورد نظر نیاز به اینورتری متناسب با دستگاهی که می خواهید راه اندازی کنید دارید. برخی از دستگاها مانند تلفن همراه ، لپ تاپ ها می توانند با شارژرهای فندکی مستقیما به جافندکی داخل خودرو وصل شوند. با این حال برای استفاده از شارژر ها و دستگاه ها با ورودی AC نیاز به اینورتر دارید. بستگی به توان اینورتر می توانند وسایلی مانند:
انواع شارژر ها
لامپ ال ای دی
گجت ها و لوازم جانبی الکترونیکی
پخش های DVD و بلوری
کنسول های بازی
تلویزیون
لوازم خانگی و پخت و پز
اینورترهای با توان 3000 تا 5000 وات جهت راه اندازی ابزار آلات


چگونه اینورتر را وصل کنیم؟

به منظور انجام این کار رایج ترین روش ها عبارت اند از:
اتصال از طریق جا فندکی
اتصال مستقیم به سر باتری
اتصال از طریق پنل فیوز

ساده ترین راه این است که اینورتر را مستقیم به جا فندکی وصل کنید اما در این نوع روش اتصال محدودیت وجود دارد. اینورتر هایی که به این ترتیب وصل می شوند در رنج توان پایین در حدود 50 وات 100 وات هستند و به طور کلی به مصرف جریان پایین محدود می شوند و جهت مصرف جریان بالاتر، اینورتر بایستی مستقیم به سر باتری متصل گردد که اینورتر های با توان بالا وات فاقد کانکتور جافندکی هستند و فقط از طریق کابل و گیره سر باتری راه اندازی می شوند.همچنین برای اتصال از طریق پنل فیوز برخی از پنل های فیوز داخل خودرو دارای اسلات خالی هستند که می توان مبدل برق را مستقیم به آن وصل کرد.


نکاتی که در استفاده از اینورتر خودرو باید رعایت شود

همان طور که گفته شد سوکت جافندکی خودرو توان محدودی را می تواند ارائه دهد که برای استفاده از اینورتر های با توان بالا باید آن به سر باتری وصل کرد. در حالت سرباتری نیز در صورت خاموش بودن ماشین باتری مدت زمان محدود و تا قبل از تخلیه شدن می تواند انرژی مورد نیاز را تامین کند که پیشنهاد می شود بسته به مصرف انرژی دستگاه متصل شده به اینورتر هر نیم تا یک ساعت یک بار اتومبیل خود را روشن کنید که باتری شارژ شود .
از طرفی دیگر استفاده از اینورتر زمانی که وسیله نقلیه روشن یا در حال حرکت است، دینام در حال شارژ باتری و نگه داشتن ظرفیت آن در سطح بالا است. از آنجایی که دینام یا ژنراتور به طور معمول طراحی شده است تا توانایی کافی برای تامین انرژی مورد نیاز تمام سیستم برقی و شارژ باتری را داشته باشد ممکن است ظرفیت اضافی برای راه اندازی یک اینورتر قدرتمند را نداشته باشد که برای جلوگیری از این مشکل شما می بایست خروجی ژنراتور خود را چک کنید و سپس اینورتر مورد نیاز خود را خریداری کنید. اگر نیاز به یک اینورتر با توان بالا دارید و انرژی تولیدی دینام کافی نیست شما نیاز به یک دینام با تولید انرژی بیشتر خواهید داشت. بنابراین تمام این عوامل می تواند نقش تعیین کننده ای در انتخاب توان خروجی مبدل برق خودرو و دستگاهی که می خواهید روشن کنید دارد.
لطفا دیدگاهتان را در فرم زیر درج نمایید.
کد امنیتی نمایش داده شده در تصویر بالا را وارد فرمایید.
مطالب بیشتر در این زمینه
خازن الکترولیتی چیست؟
 ۲۰ آذر ۱۳۹۸
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

خازن الکترولیتی چیست؟

خازن الکترولیتی نوعی خازن است که از یک الکترولیت برای رسیدن به یک ظرفیت بزرگتر نسبت به سایر انواع خازن استفاده می کند. الکترولیت یک مایع یا ژل حاوی دارای غلظت بالا یون است. تقریبا تمام خازن های الکترولیتی قطبی هستند، بدین معنا که ولتاژ در ترمینال مثبت همیشه باید از ولتاژ ترمینال منفی بیشتر باشد. مزایای خازن ...  ادامه مطلب 
حلقه زمین ( Ground loop )
 ۲۸ آذر ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

حلقه زمین ( Ground loop )

حلقه های زمین (Ground loops) یکی از علل اصلی ایجاد نویز و تداخل در سیستم های صوتی، تصویری و کامپیوتری هستند. در یک سیستم الکتریکی حلقه زمین (Ground loop) زمانی که دو نقطه از مدار که به زمین مرجع وصل شده اند و دارای اختلاف پتانسیل باشند، رخ می دهد. این امر باعث ایجاد جریان ناخواسته در مدار می گردد. برای مثال در مدارات سیگنال ...  ادامه مطلب 
ولتاژ گام ( step voltage ) چیست؟
 ۱۴ آذر ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

ولتاژ گام ( step voltage ) چیست؟

 ولتاژ گام (Step voltage) ، ولتاژ بین پای یک فرد ایستاده در نزدیکی یک جسم پر انرژی در زمین است. ولتاژ گام برابر با اختلاف ولتاژ، با توجه به منحنی توزیع ولتاژ، بین دو نقطه در فاصله های مختلف از "الکترود" می باشد. در مهندسی برق، زمانی که یک جریان بزرگ به زمین از طریق امپدانس شبکه زمین متصل می شود، افزایش ...  ادامه مطلب 
رله دیستانس چیست؟
 ۰۷ آبان ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

رله دیستانس چیست؟

رله دیستانس(رله مقاومت سنج): رله دیستانس یک رله حفاظتی است که زمان قطع آن تابع مقاومت طول سیم می باشد. در بیشتر اوقات زمان قطع رله باید تابع محل اتصال کوتاه نسبت به رله باشد ، و از این رو این زمان باید تابع جهت معینی از انرژی اتصال کوتاه باشد. به طوری که می دانیم هرچه محل اتصال کوتاه از رله دور تر باشد ، مقاومت ...  ادامه مطلب 
حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور
 ۰۷ آبان ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور

رله دیفرانسیلی طولی: هرگونه خطای داخلی نزدیک سیم پیچی استاتور، عمدتا توسط حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور، پاکسازی می شود. حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور با استفاده از رله دیفرانسیل طولی صورت می گیرد. در حالت کلی ، رله های مدل آرمیچر جذبی برای این اهداف استفاده می شوند، زیرا این رله ها ...  ادامه مطلب