گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک
مهمترین دستگاه در تست تجهیزات الکترونیک فانکشن یا سیگنال ژنراتور (signal generator) می باشد. فانکشن ژنراتور یک تولید کننده سیگنال یا شکل موج مانند سینوسی، مربعی، مثلثی و... با دامنه و فرکانس های مختلف می باشد. بطور مثال توسط یک فانکشن ژنراتور میتوان شکل موج مربعی به دامنه 5Vpp با فرکانس 12KHz را تولید کرد. سپس از این سیگنال بعنوان منبع تغذیه در مدارات الکترونیکی، مخابراتی و... استفاده کرد. برای عیب یابی و طراحی در مدار نیاز به سیگنال قابل کنترل داریم تا بتوانیم بهترین عمکرد از مدار را بدست آوریم.
کاربردها:
تفاوت سیگنال ژنراتور با فانکشن ژنراتور:
نام اصلی سیگنال ژنراتور، RF سیگنال ژنراتور میباشد که RF اش حذف گردیده است.
همانطور که از نامش پیداست مخصوص تولید سیگنال ها در محدوده RF یا Radio Frequency و ماکروویو میباشد. کاربرد این دستگاه در تست فرستنده ها، سیستم های WiFi، WiMAX، GPS، انتشار صوت و تصویر، مخابرات ماهواره ای و رادارها میباشد. محدوده فرکانس سیگنال ژنراتورهای RF، از چند کیلو هرتز تا 150MHz به بالا است و در سیگنال ژنراتورهای ماکروویو کمتر از 1MHz تا 20GHz میباشد.
البته سیگنال ژنراتورهایی هم وجود دارد که علاوه بر تولید سیگنال RF، فانکشن ژنراتور نیز میباشد.
البته در بیان شفاهی مهندسان، فانشکن ژنراتور یا سیگنال ژنراتور را بجای هم استفاده میکنند که در اینصورت باید محدوده فرکانسی و ویژگی های خاص مثل مدولاسیون ها مشخص گردد.
نحوه استفاده از فانکشن ژنراتور:
برای کار با signal generator ابتدا آن را روشن می کنیم و سپس از طریق دکمه متغیر مربوط به فرکانس مقدار محدوده فرکانس مورد نظر خود را انتخاب می کنیم و با ولوم تغییر فرکانس مقدار آن را دقیق می نماییم ، در مرحله بعد باید نوع سیگنال خود اعم از سینوسی، مربعی، دندان اره ای و . . . . را از طریق دکمه های مربوطه انتخاب مینماییم و در مرحله آخر باید مقدار دامنه یا ولتاژ پیک تا پیک را تنظیم نماییم که آن هم کلید مربوط به خود را دارد ، حال می توانیم سیگنال مربوطه را از خروجی دریافت نماییم .
فاکتور های مهم جهت انتخاب فانکشن ژنراتور یا AWG: