ژنراتور DC

ژنراتور DC
دو دسته متفاوت از ژنراتورها وجود دارد. یک دسته ژنراتور ac و دسته دیگر ژنراتور dc می باشد که در این ژنراتورها صرف نظر از نوع آنها همیشه توان مکانیکی به توان الکتریکی تبدیل می شود. ژنراتور ac توان متناوبی را تولید می کند و ژنراتور dc یک توان مستقیم را تولید می کند. هر دوی این ژنراتورها توان الکتریکی را بر اساس قانون القای فارادی تولید می کنند.طبق قانون القای فارادی، هنگامی که یک هادی در میدان مغناطیسی حرکت می کند، به علت میدان مغناطیسی ( emf ) که در هادی القا شده است، خطوط میدان مغناطیسی را قطع می کند.
دامنه این ( emf) القا شده به تغییرات شار ایجاد شده توسط هادی ربط دارد.

این emf القایی در صورتی که مدار هادی بسته باشد باعث فلوی جریان خواهد شد. بنابراین دو بخش مهم یک ژنراتور عبارتند از:

1- میدان مغناطیسی
2- هادی هایی که در میدان مغناطیسی حرکت می کنند

در شکل بالا، یک هادی مستطیلی شکل تک حلقه ای در میان دو آهنربای مختلف القطب قرار گرفته است. فرض کنیم که حلقه مستطیلی هادی ABCD باشد که در میان میدان مغناطیسی در امتداد محور AB خود می چرخد. هنگامی که حلقه از وضعیت عمودی خود به وضعیت افقی می چرخد، خطوط شار میدان را قطع می کند. در طول این حرکت ، دو ضلع AB و CD حلقه خطوط شار را قطع می کنند و در دو ضلع ( AB و BC) حلقه ، emf القایی وجود خواهد داشت.

                                                         

از آنجایی که حلقه بسته می باشد ، جریانی در میان حلقه گردش می کند که می توان مسیر جریان را با استفاده از قانون دست راست فلمینگ تعیین کرد. اگر ما این قانون دست راست را به کار ببریم، خواهیم دید که در این وضعیت افقی حلقه ، جریان از نقطه A بهB و در ضلع دیگر حلقه، جریان از C به D جاری می شود.

                                                      

 حال اگر اجازه دهیم که حلقه بیشتر حرکت کند، دوباره به وضعیت عمودی خود باز خواهد گشت ، اما حالا ضلع بالای حلقه CD و ضلع پایینی AB خواهد بود( خلاف جهت پوزیشن عمودی قبلی) . در این وضعیت حرکت مماسی اضلاع حلقه با خطوط شار میدان موازی خواهد بود پس در نتیجه جریانی در حلقه وجود نخواهد داشت. اگر حلقه بیشتر بچرخد دوباره به پوزیشن افقی بر می گردد . اما اکنون ضلع AB حلقه در جلوی قطب N و ضلع CD در جلوی قطب S قرار می گیرد.

                                                     

 در اینجا حرکت مماسی ضلع حلقه ، عمود بر خطوط شار است پس نسبت قطع شار طبق قانون دست راست فلمینگ ماکزیمم است. در این پوزیشن جریان از A  به B  و در ضلع دیگر از D به C جاری می شود.

اکنون حلقه باز شده است و به یک حلقه شکاف دار مطابق شکل نشان داده شده در زیر وصل شده است. حلقه شکاف دار از یک هادی استوانه ای ساخته شده است که به دو بخش ایزوله تقسیم شده است. ترمینال بار خارجی به دو جاروبک کربنی که ادامه بخشهای حلقه شکاف دار هستند، وصل شده است.

                                                                 

به نظر می رسد که در اولین نیم دور، جریان همیشه در امتداد ABMLCD جاری می شود یعنی اینکه جاروبک شماره 1 به بخش a وصل شده است. در شکل ،در نیم دور بعدی ، مسیر جریان القایی در کویل معکوس شده است. اما همزمان بخشهای a و b معکوس شده است که باعث می شود جاروبک شماره 1 در تماس با بخش b باشد. از این رو جریان در مقاومت بار دوباره از L به M جاری می شود.
شکل موج مدار بار در شکل زیر نشان داده شده است . این جریان غیر مستقیم می باشد. این اساس کار ژنراتور DC می باشد که با مدل ژنراتور تک حلقه ای توضیح داده شد.

                                                     
 
لطفا دیدگاهتان را در فرم زیر درج نمایید.
              _____        
             |  ___|       
 _   _  _ __ |___ \ __   __
| | | || '__|    \ \\ \ / /
| |_| || |   /\__/ / \ V / 
 \__,_||_|   \____/   \_/  
                           
                           
کد امنیتی نمایش داده شده در تصویر بالا را وارد فرمایید.
مطالب بیشتر در این زمینه
خازن الکترولیتی چیست؟
 ۲۰ آذر ۱۳۹۸
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

خازن الکترولیتی چیست؟

خازن الکترولیتی نوعی خازن است که از یک الکترولیت برای رسیدن به یک ظرفیت بزرگتر نسبت به سایر انواع خازن استفاده می کند. الکترولیت یک مایع یا ژل حاوی دارای غلظت بالا یون است. تقریبا تمام خازن های الکترولیتی قطبی هستند، بدین معنا که ولتاژ در ترمینال مثبت همیشه باید از ولتاژ ترمینال منفی بیشتر باشد. مزایای خازن ...  ادامه مطلب 
حلقه زمین ( Ground loop )
 ۲۸ آذر ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

حلقه زمین ( Ground loop )

حلقه های زمین (Ground loops) یکی از علل اصلی ایجاد نویز و تداخل در سیستم های صوتی، تصویری و کامپیوتری هستند. در یک سیستم الکتریکی حلقه زمین (Ground loop) زمانی که دو نقطه از مدار که به زمین مرجع وصل شده اند و دارای اختلاف پتانسیل باشند، رخ می دهد. این امر باعث ایجاد جریان ناخواسته در مدار می گردد. برای مثال در مدارات سیگنال ...  ادامه مطلب 
ولتاژ گام ( step voltage ) چیست؟
 ۱۴ آذر ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

ولتاژ گام ( step voltage ) چیست؟

 ولتاژ گام (Step voltage) ، ولتاژ بین پای یک فرد ایستاده در نزدیکی یک جسم پر انرژی در زمین است. ولتاژ گام برابر با اختلاف ولتاژ، با توجه به منحنی توزیع ولتاژ، بین دو نقطه در فاصله های مختلف از "الکترود" می باشد. در مهندسی برق، زمانی که یک جریان بزرگ به زمین از طریق امپدانس شبکه زمین متصل می شود، افزایش ...  ادامه مطلب 
رله دیستانس چیست؟
 ۰۷ آبان ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

رله دیستانس چیست؟

رله دیستانس(رله مقاومت سنج): رله دیستانس یک رله حفاظتی است که زمان قطع آن تابع مقاومت طول سیم می باشد. در بیشتر اوقات زمان قطع رله باید تابع محل اتصال کوتاه نسبت به رله باشد ، و از این رو این زمان باید تابع جهت معینی از انرژی اتصال کوتاه باشد. به طوری که می دانیم هرچه محل اتصال کوتاه از رله دور تر باشد ، مقاومت ...  ادامه مطلب 
حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور
 ۰۷ آبان ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور

رله دیفرانسیلی طولی: هرگونه خطای داخلی نزدیک سیم پیچی استاتور، عمدتا توسط حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور، پاکسازی می شود. حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور با استفاده از رله دیفرانسیل طولی صورت می گیرد. در حالت کلی ، رله های مدل آرمیچر جذبی برای این اهداف استفاده می شوند، زیرا این رله ها ...  ادامه مطلب